tiistai 3. toukokuuta 2016

Vinkkejä hennan ostoon eli mistä tunnistaa hyvän hennan

Hennajauhetta saa ostettua hennaan erikoistuneista nettikaupoista, kaukomaiden basaaraista ja lähikorttelin luontaistuotekaupoista - noin muutamia paikkoja mainitakseni. Mutta mistä tuntee laadukkaan hennajauheen? Entä mistä hennaa kannattaa ostaa? Keräsin tähän postaukseen muutamia vinkkejä.

Henna tarkoituksen mukaan

Tarvitsetko hennaa hiusväriksi vai vartalotaiteeseen? Jos aikomuksenasi on käyttää hennaa vartalotaiteeseen, tarvitset mahdollisimman hienojakoista hennaa, jossa on paljon luontaista väriainetta, lawsonea. Huippulaatuinen henna maksaa usein hiukan enemmän, mutta ylimääräisen euron tai parin sijoittaminen kannattaa: iholle tarvitset parasta mahdollista hennaa ja tarvitsemasi määrät ovat pieniä.
Jos olet värjäämässä hennalla hiuksia, hennan ei tarvitse olla aivan yhtä hyvää. Hiusten pituudesta ja paksuudesta riippuen saatat hyvinkin tarvita sitä puoli kiloa kerralla, joten haluat ehkä katsoa kilohintaa vähän tarkemmin. Täysin onnetonta, huonosti jauhtettua ja väärin säilytettyä hennaa ei hiuksiinkaan kannata ostaa: sen käyttö on hankalaa, eikä väristä saa millään yhtä intensiivistä. Olen kuullut monia tarinoita huonoista hennakokemuksista ihmisiltä, jotka ovat käyttäneet hiuksiinsa hennaa, johon en itse viitsisi rahojani haaskata - ja vieläpä maksaneet siitä ihan käsittämättömän hinnan.

Pakkaus, säilytys ja korjuuaika

Hennajauhe on hyvin vähän käsitelty kasviväri ja käytännössä tuoretuote. Hyvä myyjä osaa kertoo tuotekuvauksessa mistä ja milloin hennasato on korjattu. Pyri ostamaan mahdollisimman tuoretta hennaa.
Henna säilyy huonosti, jos se pääsee reagoimaan valon, kosteuden tai hapen kanssa. Kiinnitä siis huomiota pakkaukseen. Läpinäkymätön vakuumipakkaus ei näytä houkuttelevalta hyllyssä, mutta on ehdottomasti paras tapa varmistaa hennan säilyminen. Parhaimmat hennat on pakattu usein kaksinkertaiseen pakkaukseen, joista uloimmassa on alumiinilaminointi. Avoimessa astiassa tai läpinäkyvään sellofaaniin pakattuna henna säilyy jauheenakin huonosti.


Kaksinkertaiseen vakuumipakkaukseen pakattua hennaa. Uloimman pakkauksen
alumiinilaminointi suojaa hennaa valolta. Kuvan henna on Hennaserailta.

 Jauhatus

Kuivauksen jälkeen hennan lehdet jauhetaan ja jauhe sihdataan. Näin saadaan erotettua isommat hituset hienommasta jauheesta.
Vartalotaiteeseen kannattaa ehdottomasti valita mahdollisimman hienojakoinen henna. Sen sormituntuma muistuttaa tomusokeria. Vähänkään isommat kasvinkappaleet tukkivat aplikaattorin nopeasti. BAQ (Body Art Quality) ja "triple shifted" ovat termejä, joita kannattaa etsiä.
Viimeisenpäälle sihdattu henna voi kuitenkin olla turhan hintavaa, jos sitä tarvitsee isoja määriä hiusväriksi. Monet kuitenkin sanovat, että erittäin hienojakoisen hennan käyttö on hiuksissakin helpompaa ja miellyttävämpää kuin huonosti sihdatun. Jos jauhe muistuttaa enemmän kahvinpuruja kuin jauhoa, sitä voi olla vaikea saada levitetyksi tasaisesti hiuksiin.

Myyjän muut tuotteet

Valitettavasti luonnonhennana myydään kaikkea mahdollista muutakin kuin aitoa luonnonhennaa. On varsin tavallista, että hennajauheeseen lisätään muita väriaineita, jotta se toimisi tehokkaammin. Kaikki valmistajat eivät edes vaivaudu ilmoittamaan käyttämistään lisäaineista. Tämä on kielimuurin ja kulttuurierojen takia erityisesti riskinä, jos ostat hennaa suoraan ulkomailta.
Nettikaupoissa suosittelen tekemään hiukan taustatyötä. Jos on mahdollista, selvitä mitä mieltä muut hennataiteilijat ovat kyseisestä toimittajasta. Lue palautteita ja selaa foorumeita. Ensimmäinen, mitä itse tarkastan, on mitä muuta kauppa myy. Jos tarjolla on valmista huoneenlämmössä "hennatahtaa" kaikissa sateenkaarenväreissä tai loputtomasti valmiita sekoituksia eri värin tuottavia hiusvärejä, vien rahani välittömästi mualle.
Selvitä myös, toimiiko myyjä itse myös hennataiteilijana. Vartalotaiteeseen tarvitaan erityisen korkealaatuista hennaa, joten jos myyjä tekee itse hennataidetta ammattimaisesti, hän tuntee varmasti hyvän ja huonon hennan eron.


Hennajauhetta Istanbulilaisessa basaarissa. Avoimessa astiassa henna väljähtyy
nopeasti. Lähde: Wikipedia commons

 

Valmiit värisekoitukset

Erityisesti hiuksille tarkoitettuja hennavärejä myydään usein erilaisina sekoituksina, joilla pitäisi saada aikaiseksi erilaisia sävyjä. Suhtaudun itse näihin pienellä varauksella. Ensiksikin on äärimmäisen tärkeää tarkistaa, mitä muuta väriin on lisätty: Indigo (Indigofera tinctoria), cassia (Cassia obovata) ja amla (Phyllanthus emblica ) ovat hyödyllisiä apureita, kun halutaan muuttaa hennan sävyä vaaleampaan tai ruskeampaan. Värisekoituksiin on kuitenkin voitu lisätä muitakin värejä, ja niiden turvallisuus kannattaa tarkistaa erikseen.
Suosittelen perehtymään hiusten kasvivärjäykseen parin artikkelin verran ja ostamaan hennan ja muut värit erikeen: esimerkiksi henna-indigoväreissä henna ja indigo pitäisi sekoittaa ensin erikseen, jotta kumpikin väri toimisi kunnolla. Hennaan erikoistuneet nettikaupat ovat usein myös muita korkealaatuisia hiuksille tarkoitettuja kasvivärejä.

Mistä itse ostaisin hennaa 

Ostan itse kaiken hennani hennaan erikoistuneista nettikaupoista, ja samaa suosittelen muillekin. Sivun oikeassa reunassa on linkit pariin Euroopassa toimivaan kauppaan, joihin olen ollut hyvin tyytyväinen. Euroopan sisältä tilatessa myyjällä on vastuu siitä, että tuote täyttää EU-standardit, eikä erillisiä tullimaksuja tarvita. Kotimaista kauppaa en toistaiseksi osaa suositella. Suurinpiirtein samalla hinnalla saisin hennaa myös paikallisesta ekokaupasta, mutta kaupoista löytämieni hennojen laatu ei valitettavasti ole vastannut vaatimustasoani.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti