tiistai 22. lokakuuta 2013

Kaikki punainen henna ei ole luonnonhennaa

Olen kertonut aiemmissa kirjoituksissani "mustan hennan" vaarallisuudesta. Markkinoilla on kuitenkin myös muun värisiä hennavalmisteita, jotka sisältävät vaarallisia synteettisä väriaineita, kuten parafenyleenidiamiinia (PPD). Jotkut näistä valmisteista jäljittelevät luonnonhennan väriä ja ominaisuuksia, mutta ne eivät silti sovellu käytettäväksi iholle.

Luonnonhennaa käyttävänä hennataiteilijana olen erityisen huolissani Suomessakin myytävistä valmistahnoista. Niitä saa varsin yleisesti etnisistä ruokakaupoista siitäkin huolimatta, että niiden pakkausmerkinnät ovat puuttellisia ja ne sisältävät värejä, joita ei Suomessa saa käyttää iholle tarkoitussa kosmetiikassa. Tässä muutama seikka, joihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun törmäät epäilyttävään hennaan.

Henna ei säily

 

Hennatahna säilyy huonosti lämpimässä. Arvioisin, että tahna säilyy käyttökelpoisena huoneenlämmössä noin viikon. Luonnonhennan väriaine lawsone hajoaa tahnassa itsekseen, joten edes ilmatiivis pakkaus ei paranna tahnan säilyvyyttä. Toisin sanoen hennatahnan, jota on säilytetty kaupassa huoneenlämmössä, pitäisi olla käyttökelvotonta siinä vaiheessa, kun kuluttaja ostaa sen. Jos se silti värjää ihoa hyvin, tahna sisältää jotain muutakin kuin luonnonhennaa ja sen tavallisia apuaineita.


Henna värjää ihon hitaasti

 

Puoli tuntia tai tunti ei ole riittävä vaikutusaika, mikäli halutaan saada tumma ja pysyvä väri luonnon hennalla. On täysin normaalia, että taiteilija suosittelee pitämään tahnaa iholla vähintään neljä tuntia tai jopa yön yli. Hennan väri jää vaaleaksi ja se kuluu pois muutamassä päivässä, jos sen on annettu vaikuttaa iholla alle tunti. Kaikki hennatatuointeja tekevät eivät tunne väriään kunnolla, eivätkä välttämättä osaa ohjeistaa asiakasta oikein.


Luonnonhennan väri ei ole tasainen


Maalattavalla iholla on suuri merkitys hennan värin syntymisessä. Hennan väriaine kiinnittyy ihosolukkoon ja väri riippuu suuresti ihon rakenteesta. Kämmenissä ja ja jalkapohjissa iho on paksuimmillaan; nämä kohdat luonnonhenna värjää selvästi muuta vartaloa tummemmaksi. Vartalossa ja pään alueella väri on aina käsiä ja jalkoja vaaleampi. On aivan tavallista, että käsissä väri on tumma kynsien tuntumassa ja selvästi vaaleampi ranteessa. Hennan kuuluu vaikuttaa tällä tavalla.


Jos jokin näistä ei täsmää käyttämääsi tahnaan, se ei ole hennaa

Jotkut synteettiset värit jopa jäljittelevät hennan värjäämisprosessia ja tuottavat oranssin hitaasti tummuvan jälken. Mutta jos tahna tuntuu säilyvän kuukausia huoneenlämmössä, värjää ihon hyvin jo tunnissa tai tai sen väri ei vaihtele kehonosan mukaan, se ei ole hennaa eikä sen käyttö välttämättä ole turvallista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti