tiistai 17. syyskuuta 2013

Henna-suomi sanasto

Minulla on ongelma: Haluan puhua ja kirjoittaa hennasta omalla äidinkielelläni, mutta koska henna on Suomessa vielä varsin huonosti tunnettu taidemuoto, kielestämme puuttuu täysin alan sanasto. Internetin hennayhteisöt, joihin kuulun, ovat pääosin kansainvälisiä ja englanninkielisiä. Vaikka minulla on lukuisia suomenkielisiä ystäviä, jotka ovat hyvin kiinnostuineita hennasta, minulta puuttuu yhteisö, jossa suomenkielistä hennasanastoa voitaisiin kehittää.

Sanasto sinäänsä on yksikertaista. Omaan puheeseeni olen omaksunut tietyt käännökset englanninkielisille termeille, mutta olen silti hiukan epävarma niistä. Joskus joku teistä tietää tai keksii parempia käännöksiä esimerkiksi seuraaville termeille, otan niitä ilolla vastaan!

Cone - pursotin; ohuesta muovikalvosta tehty aplikaattori, jolla hennatahna levitetään iholle. Tekniikka muistuttaa piparin kuorrutusta. Omat pursottimeni teen sellofaanista.

Dye release - värin vapautuminen; hennan väriaine lawsone on kiinnittyneenä kasvisolukkoon. Jotta hennatahna värjäisi tehokkaasti, värin on annettava vapautua solukosta. Tämän vuoksi tahnaa seisotetaan ennen  käyttöä muutamasta tunnista pariin vuorokauteen. Värin vapautumisen tarkkailu on tärkeää, jotta henna voidaan käyttää sen ollessa parhaimmillaan.

Gulf style - Punaisen meren henna; Punaisen meren alueella, varsinkin Arabian niemimaalla, on hyvin omintakeinen, orgaaninen hennatyyli, jossa vuorottelevat tyhjät ihoalueet ja tyylitellyt kasviaiheet.

Mature colour - lopullinen väri, kehittynyt väri; väri tummuu iholla tahnanpoiston jälkeen vielä toista vuorokautta. Lopullinen väri on tummilleen kehittynyt väri, hennatatuoinnin paras hetki, ennen kuin se alkaa hiljakseen kulua pois.

Sealent - kiinnityssiirappi; tapaan varmistaa parhaan mahdollisen värjäytyminen levittämällä hennatahnan päälle sokerista ja sitruunamehusta valmistettua siirappia. Samaan tarkoitukseen voidaan käyttää myös kosmeettisia liimoja tai hiuslakkaa tai -geeliä.

Stain - väri; tahnan poiston jälkeen iholle jäävä kestävä punaruskea kuva. Myös henna tai hennatatuointi. Sanaa stain - väri käytetään erityisesti kiinnitettäessä huomioita hennan väriin eikä kuvioon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti